SAVEHERBG

Ирина Добруджалиева

Ирина Добруджалиева е почти на 40 г., майка на две почти пораснали момичета. Има степен “Бакалавър” с профил “Икономика” от ВСУ “Черноризец Храбър “-гр. Варна . Магистър е по “Международни финанси” на същия университет.

Специализира ” Европейски осигурителни политики и данъци в Европейския съюз”. Работила е в сферата си в различни компании.

Добруджалиева активно участва в обсъждането на Закона за предучилищно и училищно образование като част от работна група в 43-тото НС към Комисията по образование, чиято цел е да даде предложения за органичаване на агресията в училищата срещу и между учениците.

Социалните политики на местно и европейско ниво не са й чужди, затова и темата за домашното насилие за нея е също толкова важна колкото и образованието на децата. Следвайки желанието си да бъде достатъчно активна се среща с много жени жертви на домашно насилие. Така, виждайки различни казуси, различни съдби, много болка и сълзи решава заедно с нейните съмишленици да е част от една нова промяна.

“Домашното насилие има своето лице, своите очи, своя пулс- то просто трябва да бъде показано. За домашното насилие трябва да се говори, обществото ни трябва да се научи да бъде много чувствително на тази тема и да е нетърпимо. Няма оправдателна причина ( никаква) , за да бъде удряна, унижавана и тормозена една жена! Всяка една заслужава да живее гордо, достойно и в дом, пълен с любов, за да може да отгледа своите деца като едни достойни човеци на обществото! Насилието е наказуемо- навсякъде!”-категорична е Ирина Добруджалиева.

Галя Дойчева

Галя Дойчева е майка на на четири деца, две момичета и две момчета – на 14г., 11г., 5г. и 2г. Работи в ИТ компания като специалист по ползваемостта на софтуерните продукти и като свързващо звено между потребителите и програмистите.

Завършва Софийския университет, специалност “Математика и информатика”. Специализира и “Фирмено управление” към Стопанския факултет на Софийския университет. Има страст към математиката и точните науки, както и интерес към психологията и изследването на човешката душа. Мечтае за един мирен, хармоничен и красив свят, в който хората проявяват взаимно уважение и зачитане на личността на другия.

В своя живот минава и през ада, наречен домашно насилие. Едва успява да се измъкне от силно токсичната връзка, която застрашава ежедневно живота й и този на двете й деца. Травмите от физическото, сексуалното и най-вече психическото насилие, тя и двете й деца лекуват години наред. Ръка им подава организация, защитаваща жени и деца от насилие и благодарение на професионалната работа, тя и децата й се възстановяват от преживяното и намират сили да продължат напред. Нещо повече, животът й се усмихва и тя успява да създаде ново семейство, в което тя и децата получават подкрепа, спокойствие и обич.

Именно това я кара да повярва, че всяка една жена, с малко професионална подкрепа и подадена приятелска ръка, може не само да оцелее физически и психически от пагубна връзка с насилник, но и да открие сили в себе си да започне нов живот, в който да бъде ценена, обичана и зачитана като личност. Трябва само да повярва и да се довери на правилните хора, които да я подкрепят и да й помогнат да вземе правилните решения.

Възможността да подаде ръка на жени, които в момента са в капана на насилието, я привлича към каузата на saveherbg. Силно вярва, че с момичетата от екипа могат да помогнат на много жени да се преборят за своя свободен, независим и щастлив живот!

Христина Зарева

Христина Зарева е от София. Завършва Националната Финансово-Стопанска Гимназия, след това Интериорен дизайн в колеж “Делта”. Владее английски, немски и начално ниво руски. Почти целият й трудов стаж е свързан със семеен бизнес в сферата на търговията, като отговаря за връзки с клиенти и доставчици от Европа, Русия и Азия. Работила е като интериорен дизайнер за една от световните марки в бранша, осъществявайки проекти по емблематични домове в страната и чужбина. Занимава се с йога, страстен пътешественик е. Майка е на две дъщери.

Темата за насилието за нея е преживяна. Преодоляването на личното и превръщането на своите малките победи в обща кауза се оказва най-добрата терапия за нея и от 2018г. тя е ангажирана със срещи с жени, пострадали от насилие, различни акции, протести. Христина вижда пряко смисъла, ефекта и последствията от общата ни кауза проектирани върху следващите поколения на България. За каузата тя казва:

„Нашата женска енергия е водовъртежа на живота, нашата утроба е сътворена да дава любов и живот и през колкото и препятствия да минем, дадени са ни сили да се преборим докрай за децата си за да продължаваме живота. Когато сме обединени и свързани, силата на духа ни се умножава и ще бъде посветена да превърнем страданието в надежда, болката в сила, мъката в любов!“